Jak připravit výbornou klobásu na grilu?

A jak si skutečně pochutnat?

Grillmasterovo

Desatero

1

Dbej na správný výběr uzeniny

Vybírej pouze kvalitní a čerstvé klobásy. Vyhni se levným výrobkům s nízkým podílem masa. Podíl masa by neměl být nižší než 80 %. Znakem kvalitní klobásy je mozaika kousků masa a tuku, kterou vidíme v přírodním střívku při řezu klobásou. Čím je obsah masa větší, klobása je libovější. Nějaký ten tuk naopak způsobí, že je klobása řádně šťavnatá. Celkový obsah tuku by se měl ideálně držet mezi 3-5 %. Záleží na tom, jaký gurmánský kousek si zrovna vyberete!

2

Kontroluj trvanlivost a složení

Klobásy vždy skladuj dle předepsaných teplot uvedených na etiketě výrobku. Je dobré řídit se dobou trvanlivosti a nekupovat výrobky s končící expirací. Kontroluj obsah soli. Nadmíra soli zvyšuje rizika nejrůznějších onemocnění. Obsah soli se v ideálním případě drží na 1,5 %, maximální hranice je 2,5 %. Doporučujeme vybírat masné výrobky s čistým obsahem, např. bez lepku a jiných přídavných surovin, které chuti masa nepřidají.

3

Nech klobásy správně odležet

Nikdy nedávej klobásy před grilováním přímo z ledničky na gril. Vysoký rozdíl teplot klobáse neprospěje, vyvážená kombinace masa s kořením totiž neustále pracuje. Ideální je nechat klobásy zteplat na pokojovou teplotu cca do 25° a pak je teprve dávat na gril.

4

Nachystej si klobásy předem

Dobrý tip je připravit si klobásu předem, po zhruba půl hodinovém vytáhnutí z lednice, je dobré nechat ji louhovat v marinádě, kterou připravíme ze směsi koření a olivového či jiného oleje.

5

Připrav si marinádu

Před grilováním klobás je vhodné si připravit základní marinádu nebo olej a před vhozením na gril klobásy trochu pošírovat. Během grilování je vhodné klobásy pravidelně potírat a obracet, aby se nepřipálily. Na povrchu klobásy se vytvoří ochranný povlak, který často i zkaramelizuje a krásně klobásu chrání.

6

Klobása není buřt!

Klobáse naříznutí, tak jako se to dělá u táboráků, neprospěje. Pokud klobásu naříznete, přijdete tak o originální chuť klobásy! Nikdy, opravdu nikdy, klobásy nezařezávejte! Po naříznutí se stane to, že šťávy, které jsou zodpovědné za správné dopečení klobásy a typickou šťavnatou chuť odtečou, klobásu zevnitř pořádně neprohřejí, a právě proto se klobása spíše nedopeče. Nařezáním tak způsobíte pravý opak, než byste si přáli! Klobása bude vyschlá a vrásčitá.

7

Klobása by neměla prasknout

Stejně jako naříznutí způsobí naprasknutí klobásy to, že to nejlepší vám odteče do grilu a nenávratná chuť a gurmánské zážitky jsou pryč! Dodržujte proto optimální dobu grilování a pamatujte, že méně může být někdy více. Hlídejte si oheň.

8

Rozpaluj gril s mírou

Rozpalovat můžete i s „Tondou“. Ale dbej na to, aby se klobásy chránily před největším žárem. Na klobásy není vhodné gril příliš rozpalovat. Vyšší teplota grilu se hodí spíše na steaky a hamburgery. Pro klobásy je vhodná nižší a pravidelná teplota.

Nikdo si nepřeje, aby klobásy smrštily svůj obal a aby se uvnitř šťávy rozpínaly až do úplného prasknutí klobásy a vše dobré skončilo na grilu!

9

Pozor na přílišné ugrilování

Nenechávej klobásy dlouho na grilu. Klobása by zvenku měla svoji barvu měnit jen nepatrně. Přílišná změna barvy je u klobásy nežádoucí. Pokud tak grilování prodlužujeme, může klobása vyschnout.
Nejvhodnější způsob je včas klobásu přesunout z mírného ohně na větší a tam ji zveku dodělat jen chvíli, když už je hotová zevnitř.

10

Dobře si pochutnej

Zvol správnou přílohu ke správnému typu klobásy, neboj se kombinovat ostrost se sladkostí nebo naopak jemnost s ostřejším dresingem, křenem či hořčicí. Jako příloha ke klobáse nemusí být vždy pouze pečivo, hodí se k ní například grilovaná zelenina (čertovská klobása). Některé druhy klobás se zase výborně hodí k pivu (pivní klobása) , jiné můžeme snoubit jako delikatesu třeba k vínu či vyzkoušet je s brusinkami (zvěřinová). Fantazii chutí se meze nekladou, ale je dobré mít alespoň základní přehled o možných a doporučených kombinacích chutí, minimálně tak, abyste oslnili u grilování své hosty.